Showcase Semester 2

 

  • Competentie 1: Ontwikkelen van een visie op de samenleving en de rol van leisure daarbinnen. 

 

In het landelijk competentieprofiel wordt competentie 1 als volgt omschreven:

“Op basis van (internationaal) onderzoek en analyse is de leisuremanager in staat om een visie op de samenleving en op de rol die leisure kan spelen op het gebied van economische, ruimtelijke en maatschappelijke ontwikkeling te ontwikkelen. De functie die leisure vertolkt als aanjager van maatschappelijke en ruimtelijke kwaliteiten en economische ontwikkeling staan daarbij centraal. De leisuremanager is goed op de hoogte van de (internationale) ontwikkelingen en trends in de markt en weet deze in kaart te brengen. Tegelijkertijd is de leisuremanager in staat om vanuit diverse culturele invalshoeken naar leisure te kijken, ethiek en maatschappelijk verantwoord handelen spelen hierbij een belangrijke rol. Naast deze brede maatschappelijke benadering is de leisuremanager zich ervan bewust dat leisure ook van groot belang is bij individuele ontwikkeling en distinctie (identiteitsvorming en talentontwikkeling). Leisure wordt zowel op micro- als macroniveau als een belangrijke aanjager binnen dit soort processen beschouwd.”

 

Samen met mijn groep hebben ik in het eerste semester van jaar 2 gewerkt aan het ontwikkelen van een attractie voor Disneyland Parijs. Voordat we überhaupt aan deze opdracht konden beginnen hebben wij ons eerst grondig ingelezen over de verschillende aspecten die tijdens het eerste semester aan bod zouden komen. Een van de eisen van deze attractie was dat het ‘future proof’ moest zijn. Dit houdt in dat de attractie ondanks potentiële veranderingen in de toekomst toch kan blijven bestaan/functioneren. Om een goed beeld te krijgen van de situatie waarin wij een attractie moesten plaatsen hebben wij dus een internationaal trendonderzoek uitgevoerd. Een internationaal trendonderzoek is één van de beroepsproducten die onder competentie 1 van de leisure competenties valt. Wij hebben door middel van een analytisch onderzoek data verzameld die relevant was op de situatie van 2044, omdat dit het jaar was waarbij de attractie nog steeds moest kunnen bestaan/functioneren. De verzamelde onderzoeksgegevens is vervolgens duidelijk uitgewerkt en daarna verwerkt in verschillende scenario’s van 2044 waardoor wij dus van deze verschillende onderzoeksgegevens een visie hebben gekregen op een aantal potentiële scenario's die zich in 2044 kunnen afspelen. Tot slot is deze gecreëerde visie door ons omgezet in een strategie en een aantal richtlijnen/kaders waar we ons aan hebben gehouden tot het einde van de opdracht waardoor het voor ons gemakkelijk was om de doelstellingen van dat semester te halen.

Het belang van een goede visie op de leisure wereld wordt vaak onderschat wanneer men spreekt over het creëren van leisure belevenissen. Een goed idee alleen heeft niet veel kans op overleven in de economie van vandaag, omdat er altijd iemand is die net iets meer tijd in zijn of haar idee heeft gestoken. Er zit veel meer achter dan alleen het uitwerken van een idee. Het ontwikkelen van een visie op de samenleving en de rol van leisure daarbinnen is extreem belangrijk wanneer er een nieuw concept geïntroduceerd moet worden omdat er ongetwijfeld ingewikkelde keuzes gemaakt moeten worden tijdens het ontwikkelen van een nieuw concept, en met een goede visie op de leisure wereld zal het veel gemakkelijker worden om de goede keuzes te maken in deze situaties.

 

Onder de beroepsproducten zal ik de bewijsstukken voor deze competentie plaatsen.

 

Beroepshandelingen:

  • Vanuit een analytische houding ondersteund door onderzoeksmethoden komen tot inzicht
  • Systematisch vergaren van primaire en secundaire onderzoeksgegevens met betrekking tot de (inter)nationale externe omgeving
  • Analyseren van bovenstaande informatie
  • Vertalen van deze analyse naar een visie
  • Visie uitwerken naar strategie met bijbehorend beleidsvraagstuk
  • In kaart brengen en aangaan van relaties en netwerken om op deze manier beleidsdoelstellingen te behalen

 

Voorbeelden van beroepsproducten:

  • Stakeholdersanalyse
  • Scenario-onderzoek
  • (Internationaal) Trendonderzoek
  • Waarden- en belevingsonderzoek
  • (Internationale) Marktanalyse
  • Opiniestuk
  • Visiedocument

VRAAK Bewijsstukken:

 

Bewijsstuk 1: Internationaal Trendonderzoek (Sociaal cultureel)

 

Bij het maken van het internationaal trendonderzoek hebben ik mij onder andere beziggehouden met het onderzoeken van het sociaal culturele aspect van het trendonderzoek. Hierbij onderzocht ik hoe de wereldbevolking er uit zou zien in/rond 2044 en hoe de mensen in die tijd zouden gedragen. Alle uitkomsten van deze sub-onderzoeken zijn meegenomen in het creëren van de strategie die wij gebruikt hebben tijdens het maken van onze attractie voor disneyland Parijs.

Bewijsstuk 2: Scenario-onderzoek

 

Wij hebben ons in het begin van jaar 2 voor de opdracht waarbij wij een eigen disney attractie/faciliteit moesten ontwerpen bezig gehouden met het creëren van verschillende scenario’s waarop wij onze attractie moesten afstemmen zodat deze future proof zou zijn. De eerste stap die gezet is bij het doen van een scenario-onderzoek is het maken van een trendonderzoek (zie bewijsstuk 1). Nadat de mogelijke toekomstige trends voldoende waren onderzocht zijn we verder gegaan met het gegeven ‘scenario planning’. Hierbij wordt de verkregen informatie uit het voorgaande trendonderzoek gebruikt om verschillende fictionele & toekomstige scenario’s te creëren met als doel de attractie/faciliteit voor disney zo lang mogelijk relevant en functioneel te houden. 

 

Op de foto rechts van de tekst is één van de 4 scenario’s waar wij als groep op uit zijn gekomen weergegeven.

 

  • Competentie 4:  Regisseren in netwerken.

 

In het landelijk competentieprofiel wordt competentie 1 als volgt omschreven:

“De leisuremanager is ervan overtuigd dat er geen betere sleutel tot succes is dan samenwerking. Vraaggestuurde ketens (value networks), waarbij waardencreatie een cruciale rol in het binden van klanten speelt, worden steeds prominenter. Juist door krachten te bundelen, nationaal en/of internationaal, kunnen samenwerkende partijen zich sterk positioneren. Juist in een tijd waarin leisure schaars is en de consument veel keuze heeft, is het bieden van betekenisvolle belevenissen cruciaal. Om deze te ontwikkelen is een innovatieve, multidisciplinaire en transsectorale cocreatieve aanpak nodig (publiek en/of privaat). De belangen van mogelijke partners in de samenwerking liggen deels in elkaars verlengde, maar zijn soms ook tegenstrijdig (bijvoorbeeld door concurrentie) en dat vergt coördinatie en afstemming en soms ook overtuiging. De leisuremanager heeft een spilfunctie in dit krachtenveld en opereert resultaat- en relatiegericht. Hij is zich daarbij bewust van het toenemende belang van ketens en netwerken en is in staat hier op in te spelen. De leisuremanager doet dat door een maatschappelijk ontwikkeling als uitgangspunt te nemen, waarbij hij in staat is om stakeholders te analyseren (onderzoek), bij elkaar te brengen en het gesprek te faciliteren. Hij is hier de ‘kwartiermaker’ die leiding geeft aan het proces.”

 

Op de online leeromgeving van school zag ik dat er een vacature open stond voor een stage in het dorpje Wijnaldum. Het dorpsbelang van Wijnaldum wilden het dorp meer op de kaart zetten voor toeristen, wandelaars of fietsers, zodat men meer te weten zou komen over de rijke historie van het kleine dorp. Ik heb meteen een bericht gestuurd naar de contactpersoon binnen het dorpsbelang Wijnaldum en aan het begin van semester 2 ben ik samen met nog iemand van mijn opleiding begonnen aan de stage die wij als studenten mochten volgen in jaar 2. 

In deze stage hebben wij verschillende taken uitgevoerd m.b.t het op de kaart zetten van Wijnaldum, maar één van deze taken laat erg goed zien wat het inhoudt om te regisseren in netwerken als leisure manager. Omdat wij geen een van beiden niet in de buurt van het dorp Wijnaldum woonden moesten wij op school in Leeuwarden werken aan de verschillende vooronderzoeken die wij moesten doen.

Om onze opdrachtgevers op de hoogte te houden hebben wij daarom regelmatig voortgangsrapportages geschreven en deze vervolgens naar het dorpsbelang gestuurd. Bij het schrijven van deze rapporten lieten wij altijd zien waar wij de afgelopen tijd mee bezig waren geweest m.b.t stage, wij leverden dus een situatieschets aan onze opdrachtgevers zodat deze meteen op de hoogte waren van waar wij op dat moment mee bezig waren. Vervolgens evalueerden wij op de taken die wij tot dan toe hadden uitgevoerd, en stelden wij de potentiële vragen die wij te stellen hadden aan de opdrachtgevers over bijvoorbeeld hun voorkeur over potentiële plannen van aanpak etc. Het doel van deze voortgangsrapportages was altijd het overbrengen van onze visie op de samenwerking en het geleverde werk op de opdrachtgevers.

Het maken van voortgangsrapportages is naar mijn mening erg belangrijk, omdat zonder deze rapportages er grote onduidelijkheden kunnen ontstaan tussen de opdrachtgever en de mensen die zich daadwerkelijk bezig houden met deze taken.

Onder de beroepsproducten staan de bewijsstukken die betrekking hebben tot deze competentie.

 

Beroepshandelingen:

  • Onderzoeken van de huidige situatie, waarbij gekeken wordt naar macht/belang,netwerken, relaties en draagvlak onder stakeholders
  • Het initiëren, voorbereiden en leiden van startbijeenkomsten van mogelijke samenwerkingspartners, waarbij rekening gehouden wordt met de silent voices
  • Sturen op betrokkenheid en daadwerkelijke inzet (commitment, formaliseren van samenwerkingsrelaties, procesafspraken)
  • Monitoren van de voortgang van de samenwerking
  • Evalueren van de samenwerking en de resultaten
  • Plegen van interventies op planning, afspraken en onderlinge verhoudingen op verschillende niveaus
  • Uitdragen en overbrengen van de visie op samenwerking en het beoogde resultaat ervan, zowel binnen het samenwerkingsverband als naar externe stakeholders.

 

Voorbeelden van beroepsproducten:

  • Samenwerkingsplan / Intentieovereenkomst
  • Multimediaplan
  • Voortgangsrapportage
  • Stakeholdersanalyse
  • Netwerk-/ketenanalyse
  • Draagvlakanalyse
  • Knelpuntenanalyse
  • Regieplan/-voorstel

 

VRAAK bewijsstukken:

Bewijsstuk 1: Voortgangsrapport 

Op de volgende screenshots is het eerste voortgangsrapport dat wij naar onze opdrachtgever hebben gestuurd te zien.

1

2

3

4

 

Bewijsstuk 2: Voortgangs emails

 

Voortgangs email 1:

 

Voortgangs email 2:

 

  • Competentie 5: Inrichten, beheersen, analyseren en verbeteren van bedrijfsprocessen en (project- )organisaties.

 

In het landelijk competentieprofiel wordt competentie 1 als volgt omschreven:

“De internationale leisuresector is zeer dynamisch. De eisen van de consument veranderen continu. Klanten willen maatwerk en een eigen inbreng. Leisureproducten en -diensten worden door de consument in toenemende mate beoordeeld op hun maatschappelijke context, zoals duurzaamheid, fairtrade, en eerlijke werkomstandigheden. De leisuremanager is daarom continu op zoek naar werkwijzen om hierop in te spelen, de kwaliteit nog verder te verbeteren en de organisatie efficiënter in te richten. De leisuremanager is zich zeer bewust van de wensen van de klant en bekijkt in dat licht de werkprocessen en bijbehorende (project)organisatie kritisch. Ontwikkeling van nieuwe businessmodellen, met de nadruk op een co-creatieve aanpak, krijgen dan ook veel aandacht. De leisuremanager creëert allianties met andere stakeholders en geeft leiding aan het projectteam (projectmanagement/samenwerking/beheersaspecten). Dit doet hij zowel in het voortraject als tijdens de uitvoering van de opdracht. De leisuremanager werkt in zijn rol als evenementenmanager nadrukkelijk vanuit deze competentie. In deze voor de leisuremanager belangrijke branche wordt er nadrukkelijk gestuurd op het inrichten, beheersen, analyseren en verbeteren van operationele managementprocessen.”

 

In het tweede semester van jaar 2 kregen wij de opdracht om op fictieve wijze de Grand Départ in Zwolle te organiseren. Dit hele semester staat volledig in het teken van het inrichten, beheersen, analyseren en verbeteren van bedrijfsprocessen en projectorganisaties. Zoals altijd zijn we als team begonnen met een onderzoek naar de verschillende mogelijkheden van bijvoorbeeld start locaties, finish locaties etc. Waarna wij een initiatiefrapport hebben ingeleverd om een ruig beeld te schetsen van het concept. Na het initiatiefrapport begon het echte werk, dit is ook waar competentie 5 aan bod kwam. De eerstvolgende stap in het organiseren van de Grand Départ 2022 in Zwolle was het maken van een projectplan, wat een voorbeeld van één van de beroepsproducten binnen competentie 5 is. Binnen dit plan heb ik mij bezig gehouden met het creëren van het communicatieplan (Communicatiematrix etc) en de K van Kwaliteit in KOFTIG. Door deze opdracht ben ik er wel degelijk achter gekomen hoe belangrijk het is om bedrijfsprocessen te beheersen binnen de leisure sector. Het is immers de basis van al het werk wat ik later als leisure manager zal moeten leveren. Naar mijn mening is de beste manier om deze bedrijfsprocessen zo snel mogelijk te beheersen door als het ware meteen in het diepe te worden gegooid. En dat is precies wat de leisure and eventsmanagement met ons heeft gedaan in de tijd dat wij ons hebben beziggehouden met deze opdracht. De Grand Départ is een erg grootschalig evenement, en doordat dit ook het eerste echte evenement is waarmee ik mij op deze manier mee bezig heb gehouden zullen de organisatieprocessen later tijdens het echte werk makkelijker gaan, omdat ik het in het verleden al op grotere schaal heb kunnen doen.

 

Onder de beroepsproducten staan de bewijsstukken die betrekking hebben tot deze competentie.

Beroepshandelingen:

  • Onderzoeken t.b.v. de interne analyse
  • Een (project)organisatie opzetten
  • Het invoeren van instrumenten om de kwaliteit te waarborgen
  • Doorlopen kwaliteitscyclus (plan-do-check-act)
  • Opstellen van een draaiboek voor een evenement
  • Coördineren uitvoering evenement
  • Verandermanagement

 

Voorbeelden van beroepsproducten:

  • Draaiboek
  • Interne analyse
  • Operationeel plan
  • Kwaliteitshandboek
  • Projectplan
  • Organisatieplan
  • Klanttevredenheidsonderzoek
  • Evaluatierapport

 

VRAAK Bewijsstukken:

 

Bewijsstuk 1: Projectplan Grand Départ 2022 Zwolle

 

Bijgevoegd zitten screenshots van de door mij gemaakte onderdelen in het projectplan voor de Grand Départ 2022 Zwolle. Ik heb mij onder andere bezig gehouden met het communicatieplan en het kwaliteitssegment in Koftig:

 

Communicatieplan GANNT:

 

 

Bewijsstuk 2: Kwaliteit > KOFTIG

 

In dit bewijsstuk is een screenshot bijgevoegd m.b.t. de K van Koftig. Hierin borduur ik in het projectplan voort op de kwaliteitseisen die wij in het initiatiefplan gesteld hebben. 

 

  • Competentie 10: Sociale en communicatieve competentie.

 

In het landelijk competentieprofiel wordt competentie 1 als volgt omschreven:

“Op het sociale en communicatieve vlak wordt van de leisuremanager veel verwacht. De leisuremanager is een echte netwerker, weet op heldere en professionele wijze met verschillende stakeholders op verschillende niveaus, zowel binnen als buiten de organisatie, te communiceren. De leisuremanager is zich daarbij bewust van de mogelijkheden en onmogelijkheden van de diverse (digitale) communicatieplatformen. Hij kan resultaten, plannen, conclusies en aanbevelingen op heldere wijze mondeling presenteren en in foutloos Nederlands en/of Engels op schrift stellen. Hij bezit een ruime uitdrukkingsvaardigheid en weet zich in zijn taal aan zijn publiek aan te passen. Binnen de organisatie weet hij als leidinggevende mensen op de juiste wijze te motiveren en te binden. Hij is binnen de organisatie als een spin in het web en geeft daarbij blijk van tact en sensitiviteit voor beïnvloeding van politiek/bestuurlijke machtsverhoudingen. Tussen de eigen organisatie en externe partijen weet hij als intermediair te functioneren.”

 

Competentie 10 is een competentie waar elke leisure student eigenlijk altijd non stop mee bezig is. Vooral nu tijdens de corona crisis merk ik dat het samenwerken in teams essentieel is om een project tot een succes te maken, omdat het op het moment onmogelijk is om op andere manieren contact te houden. Binnen het projectteam waar ik in zit voor het organiseren van de Grand Départ Zwolle worden wekelijks tot wel 5 meetings gehouden waarin wij er voor zorgen dat we allemaal up-to-date zijn met elkaars bezigheden, waarin wij elkaar controleren op potentiële fouten en waarin wij er voor zorgen dat iedereen op schema loopt.

Ik heb dit jaar nog niet veel presentaties gevoerd, omdat dit onmogelijk is geworden met de corona crisis. Daarom focus ik in dit segment van mijn portfolio mij vooral op waar ik de afgelopen tijd mee bezig ben geweest om mijn vaardigheden toch te verbeteren wanneer het aankomt op competentie 10. 

 

Onder de beroepsproducten staan de bewijsstukken die betrekking hebben tot deze competentie.

 

Beroepshandelingen:

  • Samenwerken in teams
  • Op professionele wijze contact onderhouden met interne en externe partijen, zowel schriftelijk als mondeling
  • Toepassen van diverse gesprekstechnieken, zowel op commercieel gebied (externe partijen), als op het gebied van motiveren en feedback geven (interne partijen)

 

Voorbeelden van beroepsproducten:

  • Presentaties binnen en buiten de eigen organisatie
  • Notities / Rapportages

 

VRAAK bewijsstukken:

 

Bewijsstuk 1: Agenda’s & Notulen van wekelijkse vergaderingen

Omdat er geen opnames zijn van de gevoerde wekelijkse vergadering heb ik er voor gekozen om deze screenshot in mijn portfolio te zetten, omdat deze duidelijk laat zien dat ik en mijn groepje de wekelijkse vergaderingen erg serieus nemen tijdens de corona crisis. Op aanvraag kan ik meer informatie over deze meetings vrijgeven.

 

Bewijsstuk 2: Notities feedback vergadering.

 

In de bijgevoegde foto staan een aantal notities die ik heb gemaakt tijdens een feedback vergadering met een docent. Dit bewijsstuk laat zien dat ik de verkregen feedback daadwerkelijk wil toepassen op het rapport in kwestie.