Showcase Semester 1
Wat heb ik geleerd, mijn ervaringen en bewijs hiervan + reflecties M.b.t. competenties.
- Reflectie op groepswerk & mijn rol daarin:
Het werken in groepen in leisure and eventsmanagement gaat zeer goed tot nu toe, de samenwerking loopt bijna altijd soepel en er wordt duidelijk gecommuniceerd. Ook kan iedereen in de DBE groep het goed met elkaar vinden waardoor de sfeer in de subgroepen ook erg goed is. Iedereen is eigenlijk altijd eerlijk over elkaars ideeën, wanneer iemand het ergens niet mee eens is wordt dat duidelijk overlegd en wordt er meteen een goede en passende oplossing voor gezocht.
Voorafgaand van het echte groepswerk hebben we met de DBE groep een aantal tests gemaakt, hierdoor konden we elkaars persoonlijkheidstypes en teamrollen leren kennen waardoor het maken van goed functionerende subgroepen makkelijker ging.
16 Personalities test:
Na het maken van mijn persoonlijkheidstest kwam hieruit dat ik een ‘Advocaat’ (INFJ-T) ben.
Hieronder staan de persoonlijkheidskenmerken van een ‘advocaat’.
(Afbeelding M.b.t de 16 personalities test is onderaan de pagina te vinden.)
“Deze persoonlijkheid is zeldzaam en maakt minder dan een procent van de bevolking uit. Ze drukken echter toch een stempel op de wereld. Ze hebben een aangeboren gevoel voor idealisme en moraal, maar wat hen onderscheidt van andere idealistische persoonlijkheden is hun daadkracht en vastberadenheid – Advocaten zijn geen luie dromers, maar mensen die concrete stappen kunnen ondernemen om hun doelen te bereiken en blijvend een positief verschil kunnen maken.”
Ik kan me goed in dit kenmerk vinden, ik vind het gevoel belangrijk dat bij bijvoorbeeld een project, iedereen zich goed voelt. Ik vindt (zoals gezegd in bovenstaand statement) moraal erg belangrijk. Ik ben goed in het maken van plannen en die plannen daarna stap voor stap uit te voeren zodat alles overzichtelijk blijft.
“Advocaten hebben de neiging om het helpen van anderen te zien als levensdoel, maar terwijl mensen met dit persoonlijkheidstype boeiende reddingspogingen en liefdadigheidswerk kunnen doen, ligt hun echte passie in het tot de kern van de zaak komen, zodat anderen helemaal niet meer gered hoeven te worden.”
Ook in deze kenmerken kan ik me goed vinden, ik stel mezelf niet snel voorop, maar probeer er eerst voor te zorgen dat iedereen in mijn omgeving zich goed/op zijn gemak voelt. Hierdoor ben ik vaak wat terughoudend omdat ik eerst even afwacht en observeer hoe iedereen zich voelt en wat iedereen denkt, zodat ik daarna met die informatie mensen kan proberen te helpen.
“Advocaten beschikken over een zeer unieke combinatie van eigenschappen: hoewel ze met vriendelijke stem spreken, hebben ze uitgesproken meningen en zullen ze onvermoeibaar vechten voor een idee waarin ze geloven. Mensen met deze persoonlijkheid zijn beslist en hebben een sterke wil, maar gebruiken die energie zelden om er zelf beter van te worden. Advocaten handelen met creativiteit, verbeelding, overtuiging en gevoeligheid – niet om voordeel te halen, maar om dingen in balans te brengen.”
Ik heb inderdaad een sterke eigen mening, en ik ben niet bang om die te verdedigen. Ik geef niet snel toe tenzij de tegenpartij echt met goede argumenten komt. Ook vind ik het belangrijk dat alles eerlijk verloopt, ik kan slecht over onrecht, als ik merk dat mensen onrecht wordt aangedaan probeer ik vaak om dit recht te zetten.
“Het is echter wel belangrijk dat de Advocaat ook eraan denkt voor zichzelf te zorgen. De passie van hun overtuiging kan ze goed voorbij het breekpunt brengen, maar als hun enthousiasme te ver gaat, kunnen ze zichzelf uitputten, gestrest raken en hun gezondheid verwaarlozen.”
Ook hierin kan ik me goed vinden, ik vergeet vaak aan mijn eigen gezondheid te denken wanneer ik er voor probeer te zorgen dat anderen zich beter voelen. Hier zal ik nog aan moeten werken.
Teamrollen test:
Belbin identificeert 8 teamrollen die elk zijn opgebouwd uit een aantal samenhangende eigenschappen. De meeste individuen hebben twee of drie natuurlijke teamrollen. Iedere teamrol heeft eigenschappen die voor het functioneren van het team als geheel cruciaal zijn.
Doen, Denken, Willen en Voelen
Ieder individu opereert primair vanuit één of meerdere basisbehoeften: Doen, Denken, Willen en Voelen. De teamrollen zijn dan ook in te delen in deze vier primaire basisbehoeften.
(Afbeelding M.b.t. Teamrollen test is onderaan de pagina te vinden.)
Uw natuurlijke teamrollen zijn Groepswerker, Zorgdrager en Bedrijfsman:
De Groepswerker is de sociale antenne van het team, zorgt voor een goede sfeer in het team. Eigenschappen: Contactgericht en vriendelijk 19%
De Zorgdrager heeft oog voor kwaliteit en een neus voor risico en gevaar.
Eigenschappen: Kwaliteitsgericht en betrokken 18%
De Bedrijfsman is de organisator, werkt ordelijk en is praktisch ingesteld.
Eigenschappen: Praktisch en doelmatig 13%
Uw talenten liggen hiermee respectievelijk in het creëren van gezamenlijkheid en verbondenheid in uw team, uw gevoel voor details en kwaliteit en het praktisch en doelmatig uitwerken van ideeën en concepten.
Ik kan me erg goed vinden in deze uitslagen, van beide testen schrok ik een beetje van de uitslagen omdat ze zo extreem accuraat zijn. In mijn mening heeft het maken van deze tests echt geholpen met het vormen van goed functionerende subgroepen.
- Reflectie op proactieve houding:
Aan het begin van mijn eerste jaar van leisure and eventsmanagement kwam ‘proactiviteit’ vrijwel meteen aan de orde, eerst wist ik nog niet echt 100% zeker wat dit nou precies inhield. Maar na een workshop te hebben gehad over proactiviteit was het meteen duidelijk dat dit een grote rol zou spelen in deze opleiding.
Proactief:
“Anticiperen op mogelijke kansen of bedreigingen en niet wachten tot het laatste moment om tot actie over te gaan.”
Nadat ik erachter kwam wat proactiviteit inhield kwam ik erachter dat ik eigenlijk al best proactief ben, ik houd er niet van om op het laatste moment te beginnen met iets. En waar ik al helemaal een hekel aan heb is om op het laatste moment nog tegen onverwachte problemen aan te lopen. Daarom ben ik van aard al best proactief omdat ik zoveel mogelijk probeer om vooruit te kijken om zo bepaalde problemen te voorkomen.
Natuurlijk kan ik mij hier nog wel in verbeteren, het kan altijd beter.
Dit wil ik doen door door te gaan zoals ik nu ook bezig ben, ik denk dat iemand het best leert van eigen potentiële fouten.
- Engels portfolio:
In het eerste semester was het voor Engels een zeer leerzame periode. Toen ik begon met Leisure and eventsmanagent had ik niet het gevoel dat Engels een nuttige tijdsbesteding was, ik vond namelijk dat mijn Engels wel redelijk goed was.
Maar na een aantal opdrachten kwam ik erachter dat er nog wel degelijk iets voor mij te leren valt. Hieronder staan een aantal opdrachten op een rij waar ik tijdens het maken van deze opdrachten in het eerste semester iets heb geleerd wat ik later nuttig kan gebruiken of waar mij iets van is bijgebleven.
Communication Presentation:
Aan het begin van het jaar moesten wij ons verdiepen in communicatie, en hier dan een presentatie over geven. Dit was zeer leerzaam om meerdere redenen. Dit was de eerste presentatie die ik volledig in het Engels heb gegeven dus moest het wel even wennen, wat ik prettig vond was dat er meteen feedback van de docent kwam waar we ook echt wat aan hadden. Dit was het moment waarop ik erachter kwam dat een gedeelte van mijn Engels nog niet op het ‘door mij gewenste niveau’ was, namelijk mijn gesproken Engels. In het dagelijks leven typ ik eigenlijk alleen in het engels op whatsapp en andere social media, daardoor is mijn geschreven Engels wel verder ontwikkeld. Maar doordat ik niet vaak Engels spreek is dit nog niet op mijn gewenste niveau. Ik ben blij dat ik hier aan het begin van het jaar al achter ben gekomen want sindsdien ben ik hieraan gaan werken. Ik zoek de confrontatie op met het probleem, ik spreek meer Engels in het dagelijks leven, bij online games communiceer ik bijvoorbeeld meer in het Engels etc.
Diagnostic test:
Aan het begin van het semester moest er een Diagnostic test worden gemaakt om voor jezelf een beeld te kunnen krijgen op je Engels niveau, op deze toets had ik 12 van de 105 vragen fout, deze fouten lagen niet allemaal specifiek op 1 punt van de toets maar lagen verspreid over verschillende onderwerpen. Na het opnieuw bekijken van deze foute antwoorden kwam ik erachter dat het grootste deel van deze fouten ‘te voorkomen’ fouten waren, als ik tijdens het maken van de toets even iets beter gelezen had waren deze vragen hoogstwaarschijnlijk niet fout geweest.
Na het maken van de Diagnostic test heb ik een analyse geschreven, deze staat op de volgende pagina.
Diagnostic test analyse:
While making the diagnostic test I didn’t really run into anything hard, the test was actually kind of easy. After I finished the test I counted the questions I had wrong, I had 12 out of a 105 wrong.
In my opinion I made the test pretty well, my written English is still pretty good so I probably won’t have to work on that a lot these coming years.
The thing I need to work on is my spoken English, my accent still sounds Dutch and I want to change that to a more professional sounding American (or a different accent).
What I also want to improve about my spoken English is the fact that the sentences don’t always come out correctly when I try to say them. In my head the sentences are all correct, but usually the stress of speaking in front of a large group makes me mess up the sentences.
There is one thing I can do to improve both those things, which is: (try to) Speak as much English as possible in my day to day life.
This is the only thing that will make my accent sound more natural and it’s also the only thing that will make the stress of speaking in front of large groups of people go away. Practice makes perfect.
Engels Essay:
Tijdens het eerste semester kregen wij te horen dat we een essay moesten schrijven voor een cijfer, dit vond ik niet zo’n probleem want tijdens de havo heb ik 2x een essay voor Engels waar ik bij beide een 8 of hoger heb gehaald dus dit leek mij niet een grote challenge. Wel had ik natuurlijk verwacht dat de eisen voor het HBO een stuk strenger zouden zijn. Toch had ik op mijn Essay een 6.4, waar ik best blij mee was aangezien ik het onderwerp redelijk lastig vond.
Tijdens de voorbereiding op dit essay konden we een proef essay schrijven waarna er feedback op kon worden ontvangen, hier heb ik wel veel aan gehad. Ik was vergeten duidelijk te maken wat nou precies mijn thesis was, deze feedback heb ik daarna goed kunnen gebruiken in het officiële essay voor een cijfer.
Rhetorical devices / Our favorite song:
Deze opdracht vond ik een van de meest leerzame opdrachten van het eerste semester, ik had nog nooit gehoord van de rhetorical devices op deze manier. Wel wist ik dat er bepaalde technieken voor speeches bestonden etc, maar ik wist niet dat er zoveel waren om rekening mee te kunnen houden / op te kunnen letten. Na we een introductie kregen over deze rhetorical devices aan de hand van bekende speeches en liedjes, kregen wij de opdracht om ons favoriete liedje uit te zoeken en deze ook te ‘ontleden’ aan de hand van de rhetorical devices. Dit vond ik zeer leerzaam omdat ik er achter kwam dat deze devices veel meer gebruikt worden dan ik in eerste instantie had verwacht.
Speech:
Na de opdracht van de rhetorical devices te hebben uitgevoerd kregen wij de opdracht om zelf ook een speech te houden voor de klas. Deze opdracht vond ik nog leerzamer dan de opdracht over de rhetorical devices omdat ik deze kans ook meteen kon gebruiken om mijn Engelse uitspraak / accent te oefenen. Tijdens het geven van deze speech vond ik dat ik al wel vooruitgang heb geboekt in de afgelopen maanden, het presenteren zelf ging iets beter omdat alle informatie volledig vanuit mijzelf kwam. Ook vond ik zelf dat mijn accent al iets verbeterd was. Mijn gesproken Engels is nog niet op het niveau waarop ik het wil hebben, maar deze speech was een goed ‘checkpoint’ om te kunnen zien of ik vooruitgang heb geboekt.
- Reflectie op gemaakte producten schriftelijke communicatie + bewijs:
Opdracht 1: Survival kit
In de eerste paar weken van de opleiding kregen we de opdracht om in een groepje een ‘survival kit’ samen te stellen. Dit hield in dat we de dingen die een event manager nodig heeft om succesvol te zijn in de leisure branche op een rijtje moesten zetten om deze hierna te verklaren. De punten die wij hier in moesten verwerken waren:
- Onderwijssysteem Design Based Education
- Functie van Blackboard
- Academisch kalender, rooster
- 10 Leisure Competenties
- Database, zoeken van artikelen, refereren APA
- Regels, OER, Examen commissie
- Service desk Leisure & Events, Student Information Centre, bibliotheek, Stura
Leisure Events
- Effectief studeren
- Proactieve houding
- Reflecterende vaardigheden
- Gave Leisure activiteiten in Leeuwarden
- Bijzondere events in Leeuwarden en omgeving in de komende maanden
- SSW teambuilding
Tijdens deze opdracht kreeg ik de taak om 3 van deze dingen te beschrijven, de dingen die ik heb uitgewerkt zijn: 10 leisure competenties, Het Academisch kalender, rooster en Reflecterende vaardigheden.
Persoonlijk vind vind ik de 10 Leisure competenties het belangrijkst daarom heb ik de 10 leisure competenties op de volgende pagina nog eens op een rijtje gezet.
De 10 leisure competenties:
- Ontwikkelen van een visie op de samenleving en de rol van leisure daarbinnen. ("Landelijk profiel Leisure management", 2013, geraadpleegde tekst hierna te herkennen aan de schuingedrukte letters.)
Als leisure manager moet je een bepaalde visie hebben op de leisure wereld/branche om succesvol te handelen.
2. Ontwikkelen van nieuwe strategieën voor de publieke sector (beleid) en/of de
private sector (strategische keuzes), op basis van interne en externe analyse van
(beleids-)vraagstukken.
Bij het ontwikkelen van nieuwe strategieën in de leisure branche/wereld kun je als leisure manager de concurrentie een stap voor zijn. Door te anticiperen in welke richting de leisure branche gaat.
- Creëren en vermarkten van betekenisvolle leisure belevenissen.
Wanneer je als leisure manager betekenisvolle belevenissen kunt creëren, zullen mensen geïnteresseerd blijven in je creatie, waardoor je klanten zullen blijven.
4. Regisseren in netwerken.
Als leisure manager moet je kunnen zorgen dat alles goed verloopt. Je moet anderen kunnen aansturen en taken geven. Daarvoor heb je netwerken met mensen en potentieel andere bedrijven nodig om jouw leisure belevenis tot een succes te maken.
5. Inrichten, beheersen, analyseren en verbeteren van bedrijfsprocessen en (project-
)organisaties.
Een leisure manager moet constant bezig zijn met het observeren van de bedrijfsprocessen, je moet altijd op zoek zijn naar manieren om deze bedrijfsprocessen te verbeteren.
Toepassen van HRM in het licht van de strategie van de organisatie.
Leisure managers moeten verstand hebben van HRM (Human Resource Management), dit houdt in dat je nadenkt over vraagstukken zoals: “Hoe zit de arbeidsmarkt er over 10 jaar uit?” of “Hoe haal ik het beste in mijn werknemers naar boven?”. Als je als leisure manager hier altijd rekening mee houdt kun je je flexibel opstellen in de leisure economie.
- Analyseren en implementeren van de financiële en juridische aspecten bij het
creëren van leisure aanbod.
Bij het creëren van nieuw aanbod op het leisure gebied moet deze voldoen aan een aantal financiële en juridische aspecten. Hierdoor krijgt het gecreëerde project een solide ondergrond waarop je kunt uitbreiden als leisure manager.
- Ontwikkelen, implementeren en evalueren van een veranderingsproces.
Een leisure manager moet een veranderingsproces kunnen ontwikkelen, implementeren en evalueren. Wanneer je dit als leisure manager succesvol kunt doen, kun je je bedrijf/leisure creatie flexibel opstellen in de leisure economie.
9. Zelfsturende competentie (intrapersoonlijk, leisuremanager of professional).
Een leisure manager moet assertief te werk gaan, je moet zelf dingen kunnen vinden die je kunt verbeteren of aanpassen. Wanneer je ziet dat iets beter kan kun je je er in verdiepen en een oplossing vinden, je moet jezelf er toe kunnen zetten om verbeteringen te maken.
10. Sociale en communicatieve competentie.
En als laatste heeft een leisure manager natuurlijk goede Sociale en communicatieve vaardigheden nodig om goed met zijn/haar klanten en werknemers om te kunnen gaan.
Deze opdracht was een goed begin van het jaar naar mijn mening, het was een goede introductie op de manier waarop er op deze opleiding wordt gewerkt. We werden een soort van gedwongen om ons te verdiepen in dingen zoals blackboard, het academisch kalender en de roosters.
Ook werden we geconfronteerd met misschien wel de belangrijkste punten van de hele opleiding of zelfs de hele leisure branche namelijk de 10 competenties. Deze punten zullen we in de toekomst ongetwijfeld nog vaker tegenkomen, daarom vind ik het prettig dat we hier al vroeg in de opleiding mee geconfronteerd worden.
Opdracht 2: Leisure in my life rapport:
Voor de tweede opdracht voor DBE moesten wij een literatuuronderzoek naar leisure en het begrip ‘leisure’ uitvoeren en dat daarna toepassen op ons eigen leven. We moesten onze eigen vrije tijd onder de loep leggen en ons erin verdiepen aan de hand van ons literatuuronderzoek. Ik vond dit een erg leuke en leerzame opdracht omdat dit nog redelijk vroeg in het semester was, we wisten allemaal nog niet echt wat nou precies leisure was etc. Aan de hand van deze opdracht kon iedereen daar zelf achter komen, wat veel leerzamer is dan wanneer het letterlijk aan ons verteld wordt in bijvoorbeeld een college.
Wat het nog leerzamer maakte was het feit dat we dit literatuuronderzoek daarna op ons eigen leisure leven moesten toepassen, wat het meteen erg dichtbij brengt waardoor je alles sneller gaat begrijpen etc.
Tijdens deze opdracht moest er ook een poster worden gemaakt van ‘Leisure in my life’, dit was een poster waarop je je leisure lifestyle in beeld bracht. Ook dit was erg leerzaam want nadat je je eigen vrijetijdsbesteding zo ingedeeld ziet op een poster ga je er in het dagelijks leven meer bij nadenken. Ik betrapte mezelf er thuis een keer op dat ik me afvroeg of iets nou hobbyisme of amateurisme was, dit laat wel zien dat de opdracht en het literatuuronderzoek wel degelijk is blijven hangen.
(Poster Leisure In My Life is onderaan de pagina te vinden.)
Opdracht 3: Coolhunting magazine (Na aanleiding van de fieldtrip)
Tussen opdracht 2 & 3 gingen wij met de hele opleiding op fieldtrip naar verschillende leerzame bedrijven & locaties. Op de op één na laatste dag zijn wij naar Rotterdam gegaan om daar te gaan coolhunten. Dit moesten wij doen om kennis te maken met het begrip coolhunting, zodat we na de fieldtrip konden beginnen aan het maken van de derde DBE opdracht: Het Coolhunting magazine. Wij kregen de opdracht om aan de hand van de ‘coole’ locaties die wij met onze subgroepen in Rotterdam hadden gevonden een magazine te maken waarin we verschillende ‘coole’ & innovatieve bedrijven/initiatieven beschreven aan de hand van het begrip ‘Coolhunting’.
Ook bij deze opdracht moest er een literatuuronderzoek worden uitgevoerd om succesvol het begrip ‘Coolhunting’ te begrijpen.
Ik vond deze opdracht erg leerzaam omdat we voordat we aan het magazine konden beginnen, eerst in het echt te maken kregen met het begrip ‘Coolhunting’ in Rotterdam. Hierdoor leerden we zonder dat we het door hadden eigenlijk al een beetje over bepaalde dingen die we later weer succesvol in ons magazine konden gebruiken.
Ik heb tijdens deze opdracht veel geleerd, ik heb geleerd hoe we succesvol een magazine konden samenstellen, ik heb geleerd hoe ik ‘Coolhunting’ kan gebruiken om interessante en innovatieve bedrijven/initiatieven te vinden en deze hoe ik deze in het magazine kan verwerken.
(De link naar het magazine kan op aanvraag worden verstuurd en is al in bezit van de docenten.)
Opdracht 4: Onderzoeksverslag (The island journey)
Na het Coolhunting magazine kregen wij eigenlijk 1 opdracht die opgesplitst werd in 2 sub opdrachten. Het uiteindelijke doel van deze opdracht was om een functioneel en leerzaam event neer te zetten die te maken had met onze sector, namelijk ‘Sport’. Maar voor we hieraan konden beginnen moesten wij een Onderzoeksverslag maken over onze sector. Voor dit verslag moest een literatuuronderzoek plaatsvinden en dit moest hierna op de case worden toegepast.
Deze opdracht was een goede voorbereiding op het uiteindelijke event omdat we ons eerst moesten verdiepen in onze leisure sector voordat we daadwerkelijk met het event bezig gingen.
Persoonlijk vond ik dit een fijne manier van het opbouwen van de druk, de opdracht begon rustig en eindigde met stress, wat later ook het geval zal zijn bij het echte werk.
Verder verliep de samenwerking erg goed en ging alles erg soepel, iedereen deed wat van hun verwacht werd.
Opdracht 5: Leisure island event
Nadat het onderzoeksverslag was ingeleverd was de drukte nog niet voorbij, we moesten meteen door met het organiseren van het event.
Als event hadden wij een soort escape room bedacht met een eigen creatieve twist, in plaats van het feit dat iedereen meedoet en probeert te ontsnappen hebben wij juist 1 persoon uit de groep gehaald en deze vastgebonden. De rest van de groep moest spellen spelen in de escape room om cijfers te krijgen voor het slot die uiteindelijk de code zou vormen om het slot te openen en daarna het vastgebonden persoon vrij te laten.
Voor het event kon plaatsvinden moest er veel worden geregeld, een tent, attributen voor de spellen, versieringen etc wat allemaal erg makkelijk kon worden geregeld.
Natuurlijk zijn er ongetwijfeld altijd tegenslagen, wat dit keer ook het geval was. Wij konden de doeken die bij de tent zaten niet gebruiken omdat deze niet brandwerend waren, gelukkig had school hier een oplossing voor en konden we brandwerende doeken op maat bestellen. Deze tegenslagen vond ik erg leerzaam omdat we op deze manier hier correct mee om leren te gaan en de problemen op te lossen.
Deze event opdracht vond ik de leukste opdracht van dit semester omdat er een zeer duidelijk uiteindelijk doel/uitkomst was, namelijk het event en dat motiveerde ons allemaal om erg hard ons best te doen.
Afbeelding 16 Personalities:

Afbeelding Teamrollen test:

Afbeelding Leisure In My Life Poster:

Maak jouw eigen website met JouwWeb