Showcase Semester 2
reflecties op competenties, wat heb je geleerd?, wat heb je gedaan?
2 LEM Competenties met bewijsstukken die voldoen aan de VRAAK criteria
Competentie 3: Creëren en vermarkten van betekenisvolle leisure belevenissen.
Het landelijk competentieprofiel omschrijft competentie 3 als volgt:
“De internationale leisuresector fragmenteert steeds sneller in nieuwe niches. De leisuremanager moet daarom harder zijn best doen om klanten aan zich te binden en gebonden te houden. Als gevolg daarvan moeten producten en diensten continu vernieuwd worden. In de creatieve economie staan creativiteit en innovatie aan de basis van de ontwikkeling van nieuwe of aangepaste betekenisvolle belevenissen. Zaken als doelgroepanalyse op basis van big data, design thinking, waardencreatie en imagineeringstechnieken, zoals storytelling, geven vaak sturing en richting aan dit creatieve proces. De leisuremanager opereert daarbij steeds vaker als zelfstandige (ZZP) in een (internationale) netwerkorganisatie met andere ZZP’ers. In deze netwerkorganisaties wordt synergie en creatieve kruisbestuiving nagestreefd. Teneinde een duurzame klantrelatie te bewerkstelligen moet de klant serieus genomen worden en zoveel mogelijk als onderdeel van het netwerk betrokken worden. De leisuremanager kan tijdens de creatie en communicatie van de belevenissen niet alleen maar de klant zijn informatie zenden, maar moet heel duidelijk in dialoog zijn. De klant kijkt steeds minder naar de informatie van de producent, maar stemt zijn gedrag en beslissingen op andere klanten af door middel van sociale communities en kennisgemeenschappen. De opkomst van allerlei vormen van social media heeft hierin een versterkende rol gespeeld. De klant komt steeds nadrukkelijker naar voren als coproducent. De leisuremanager moet sturing aan dit cocreatieve proces geven.”
Samen met mijn groep heb ik tijdens de Mad Tea Party opdracht van jaar 2 (Een toneelstuk wat aansloot op het verhaal en de behoeftes van onze user persona aan de hand van een disney verhaal.) aan de hand van de disneyfilm ‘Rapunzel’ een toneelstuk opgezet wat onze user persona / doelgroep moest onderdompelen in een sprookje. Bij dit sprookje heb ik gezorgd voor onderdompeling met behulp van technologie.
Er wordt door een gemiddeld persoon niet vaak stil gestaan bij de rol van technologie en details wanneer er gedacht wordt aan onderdompeling van de bezoeker bij een soortgelijke leisure belevenis. Doordat ik mij tijdens deze opdracht bezig gehouden heb met de technologie en de onderdompeling van de bezoeker, heb ik onderzoek moeten doen naar onderdompeling, en op welke manieren dit het best plaats kan vinden. Ik ben er achter gekomen dat details meestal belangrijker zijn bij de onderdompeling van de bezoeker dan de hoofdzakelijke gebeurtenis. Tijdens dit sprookje heb ik bijvoorbeeld gezorgd voor de achtergrond van verschillende scènes. Ik heb er bijvoorbeeld voor gezorgd dat er een bos op de muur is geprojecteerd, en dat er bosgeluiden te horen waren wanneer er een bos scène plaatsvindt, deze kleine details binnen het project zullen grote invloed hebben op de onderdompeling van de bezoeker.
Doordat ik tijdens deze opdracht moest zorgen voor de onderdompeling van de bezoeker, ben ik er achter gekomen hoe belangrijk technologie is bij onderdompeling. Er zijn oneindige mogelijkheden om er voor te zorgen dat technologie voor een perfecte immersie zorgt bij de bezoeker van een leisure belevenis.
In onderstaand stuk volgen een aantal screenshots en foto’s die als bewijs dienen voor deze competentie. Er wordt duidelijk weergegeven dat ik aan de hand van techniek voor onderdompeling heb gezorgd bij de bezoeker van onze leisure belevenis.
Foto 1:
Op de bijgevoegde foto ziet u een screenshot van een audiobewerkingsprogramma waarmee ik de audio voor het toneelstuk heb gecreëerd.
waardoor het een fundamenteel onderdeel is van de Mad Tea Party. Dit laat dus zien dat er professioneel met deze details binnen de Mad Tea Party is omgegaan.Zonder dit audiobestand was het niet mogelijk om muziek en andere geluiden af te spelen.

Foto 2:
Deze tweede foto laat een mapje op mijn computer zien waar de videomaterialen en andere online-gemaakte onderdelen staan opgeslagen. Dit bewijsstuk laat zien dat er zorgvuldig is omgegaan met de gemaakte visuele achtergronden/onderdelen, omdat ook deze onderdelen een erg grote rol speelden in de onderdompeling van de bezoekers van onze Mad Tea Party. In dit mapje staan 3 achtergrond video’s die in 3 verschillende scènes op de muur werden geprojecteerd, hierdoor kwam het decor als het ware tot leven. Deze video's heb ik later in een presentatie gezet zodat er tijdens de voorstelling moeiteloos tussen achtergrond en scène kon worden gewisseld.
Ook staat er in dit mapje een ‘Gezocht’ poster genaamd “Patchy finished” dit is een poster waarop stond dat de schurk van het verhaal werd gezocht. Deze poster heb ik zelf ontworpen doormiddel van bewerkingsprogramma's.
Dit laat zien dat er ook op het gebied van visuele onderdompeling veel tijd is ingestoken.

Foto 3:
De derde en laatste foto die ik heb bijgevoegd is genomen op de dag van de oefen voorstelling (rehearsal), hierop staat een stuk van het decor en op het scherm is een gedeelte van mijn werk te zien. Er staat een video van lampionnen op het scherm wat diende als achtergrond voor een belangrijke scène binnen het verhaal.
De video die op het scherm is te zien, komt uit het mapje van de vorige foto. Deze foto vond dus plaats nadat de video's gecreëerd waren in een bewerkingsprogramma.

Als tweede bewijsstuk voor competentie 3 heb ik een aantal interviews bijgevoegd. Deze interviews hebben wij als team gevoerd aan onze doelgroep voor de Disney opdracht, namelijk koppels tussen de 18 en 25 jaar. Deze interviews hebben een grote rol gespeeld in het opstellen van een user persona, wat het automatisch erg belangrijk maakt voor het creëren van een betekenisvolle leisure belevenis. Zonder deze interviews zouden wij niet een user persona hebben kunnen opzetten, wat de basis is van alle bezigheden van het gehele semester.
Wanneer u op onderstaande knop klikt download u het bestand waarin de interviews staan die ik heb gevoerd met onze doelgroep.
Competentie 9: Zelfsturende competentie (intrapersoonlijk, leisuremanager of professional).
Het landelijk competentieprofiel van een leisuremanager (2013) beschrijft competentie 9 als volgt:
“De leisuremanager is in staat om met een kritische blik vanuit intercultureel perspectief naar zijn eigen functioneren te kijken. Hij staat open voor feedback en vraagt daar ook om bijvoorbeeld in intervisiebijeenkomsten. Hij gebruikt deze feedback ter verbetering van zijn functioneren en weet dat zijn gedrag effect heeft op anderen. Hij is zich bewust van het bestaan van blinde vlekken en houdt daar rekening mee in zijn oordeelsvorming. De leisuremanager vindt dat hij nooit is uitgeleerd en is daarom actief bezig met het verbeteren en aanvullen van zijn kennis en vaardigheden binnen zijn werkveld. De leisuremanager werkt continu aan zijn ‘personal brand’, hij weet wie hij is en wat hij wil en kan dit aan anderen uitleggen, verklaren en verkopen. Hij laat binnen de organisatie zijn normen en waarden gelden door het dragen van maatschappelijke verantwoordelijkheid en hij weet op de juiste wijze om te gaan met ethische kwesties.”
Een zelfsturende leisure manager bezit over de vaardigheden om zichzelf te verbeteren door te reflecteren op verschillende gebeurtenissen binnen bijvoorbeeld de alledaagse gebeurtenissen van de dit persoon. Dit wordt ook wel persoonlijke ontwikkeling genoemd. Op het gebied van persoonlijke ontwikkeling is in het eerste semester van jaar 2 een prachtig voorbeeld te noemen. Iedereen binnen de klas kreeg de opdracht om een knabzak voor te bereiden. Deze opdracht hield in dat iedereen binnen de klas een presentatie moest maken waarbij men een persoonlijk verhaal vertelde wat voor deze persoon belangrijk was. Dit kon een gebeurtenis zijn die iets met deze persoon heeft gedaan, of een levensles die iemand graag met de klas wou delen etc.
In mijn geval heb ik verteld over een periode in mijn leven waarbij ik een tijd niet wist wie ik was, en mij eigenlijk te veel op andere mensen focuste in plaats van me op mezelf te focussen. Om persoonlijke redenen ga ik in dit portfolio niet te veel details geven over deze situatie. Maar in dit verhaal vertelde ik dat ik binnen een tijdsbestek van ongeveer een week mijn hele mindset heb omgegooid. Ik ben van een ongezonde persoonlijke mindset waarbij ik iedereen tevreden probeerde te houden zonder aan mezelf te denken, naar een mindset gegaan waarbij ik mijn eigen gezondheid vooropstelde in plaats van de tevredenheid van anderen. Deze opdracht liet op een perfecte manier zien dat ik in staat was om met de goede mindset en een gigantische wilskracht van situaties te leren en de verkregen informatie te gebruiken om mezelf als persoon te verbeteren. Ook deed ik deze presentatie volledig uit mijn hoofd, wat duidelijk liet zien aan iedereen die luisterde dat ik wel degelijk vooruitgang heb geboekt op het gebied van presentatie skills. Deze opdracht is hierdoor een geweldig voorbeeld op het gebied van persoonlijke ontwikkeling, omdat het duidelijk laat zien dat ik in staat ben van mezelf te leren en mezelf met die informatie te verbeteren.
Ook sta ik altijd open voor feedback en wanneer er iets te leren valt ben ik altijd erg nieuwsgierig. Ook dat is waar deze competentie om draait. Wanneer er een cruciaal punt binnen een opdracht of tijdens de voortgang komt, vraag sta ik altijd open voor feedback. Meestal plannen wij als groepje (samen met de klas tijdens DBE) een feedbackmoment voor de gehele groep in. Hierdoor kunnen wij elkaar beoordelen op ons geleverde werk tijdens het process. Ook kunnen we tijdens dit feedbackmoment tips aan elkaar geven zodat wij ons aan de hand van deze feedback kunnen verbeteren.
Maar naast algemene feedback op de prestaties binnen de groep geven wij elkaar regelmatig feedback op het geleverde werk tijdens de opdrachten. Ook na presentaties worden er vanuit de klas feedback en tips gegeven zodat wij deze punten tijdens de volgende opdracht of presentatie kunnen verbeteren.
Als tweede bewijsstuk voor deze competentie heb ik foto’s bijgevoegd van een aantal feedbackformulieren richting de groep, deze formulieren heeft iedereen binnen de groep ingevuld. Nadat deze formulieren zijn ingevuld zijn de uitkomsten / ingevulde antwoorden besproken met de groep. Dit is een mooi voorbeeld van een activiteit die een zelfsturende leisuremanager zou ondergaan, omdat er feedback wordt verzameld en tegelijkertijd is er ook kans om andere leisuremanagers te helpen door feedback te geven.




Projecten waar je aan gewerkt hebt
Dit semester hebben wij gewerkt aan 2 opdrachten/projecten. 1 van deze 2 opdrachten is een opdracht dat een langlopend proces is, bij dit proces wordt uiteindelijk een facilitatie voor Disney komt dat past bij onze user persona gecreëerd. Deze opdracht zet ik in mijn portfolio neer als één opdracht/project/proces, en onder het kopje ‘disney’ verdeel ik ze onder in verschillende mijlpalen binnen dit project. Op het moment dat dit portfolio geschreven wordt zit ik dus samen met mijn groep nog midden in het proces van deze opdracht. Wanneer deze opdracht volledig afgerond is zal ik mijn portfolio bijwerken om de complete opdracht in beeld te brengen.
Alle Rapporten / Eindproducten kunnen op aanvraag worden verkregen.
Individueel literatuurverslag
Het individuele literatuurverslag was het eerste verslag/rapport van Jaar twee wat wij mochten maken. Dit rapport was anders dan de meeste rapporten die wij tot nu toe hebben gehad omdat wij bijna volledige vrijheid hadden bij het kiezen van het onderwerp van dit rapport, de enige eis was dat het met ‘creativiteit’ te maken moest hebben.
Voor mijn rapport heb ik gekozen voor het onderwerp “Creativiteit & Sociale Druk” met als deelvraag “Welke invloed heeft sociale druk op de creativiteit van mensen?”.
Het schrijven van dit rapport was een proces wat ietwat traag op gang kwam, omdat ik het niet gewend was dat ik zelf een onderwerp voor een literatuurverslag kon kiezen. Hierdoor heb ik een tijdje moeten brainstormen om een goed onderwerp te kunnen kiezen, en misschien nog wel belangrijker: tot een goede probleemstelling te kunnen komen.
Nadat ik mijn onderwerp en probleemstelling had gevonden ging het proces een stuk gemakkelijker. Ik heb deelvragen opgesteld, literatuur gezocht en ik ben vervolgens begonnen met het schrijven van dit rapport.
Het proces van schrijven verliep rustig, ik ben op tijd begonnen met het schrijven en had hierdoor geen stress in de week van de deadline.
Nadat het rapport tijdens het eerste inlevermoment werd becijferd met een onvoldoende heb ik een feedback gesprek aangevraagd met de docent die dit rapport heeft nagekeken. Met de verkregen feedback ben ik meteen aan de slag gegaan met het verbeteren van dit rapport, waarna het een voldoende is geworden.
Disney (Concepting leisure)
Concepting Leisure is het eerste langlopende proces van Jaar 2, het doel van dit project is om aan het eind van het proces een faciliteit voor Disney in kaart te hebben gebracht die voldoet aan de behoeftes en eisen van een bepaalde doelgroep. Aan het begin van dit proces hebben wij als groep als eerst een user persona ontwikkeld. Wij hebben gekozen voor koppels met een leeftijd tussen de 20 en 25 jaar omdat Disney nog niet veel faciliteiten heeft die gefocust zijn op koppels. Wij hebben de behoeftes van deze groep mensen in kaart gebracht door interviews met echte koppels af te nemen om zo op deze manier correcte informatie in ons user persona te kunnen verwerken.
Nadat het user persona was afgerond moesten wij een belofte bedenken die wij aan onze doelgroep zouden doen met onze faciliteit, deze waardepropositie is ‘Let stress fade away, immerse in romantic surroundings together, experience quality time and become more in love than ever before’.
Deze waardepropositie weerspiegelt de exacte behoeftes van onze user persona. Hierdoor konden wij aan de hand van kernwoorden in de waardepropositie deze behoeftes terug laten komen in zowel de Tour en de mad tea party, als de uiteindelijke faciliteit.
Nadat de waardepropositie was vastgesteld, gepresenteerd, voorgelegd aan de doelgroep en goedgekeurd zijn wij begonnen met het ontwerpen van de Tour die op de fieldtrip in Disneyland Parijs plaats zou vinden.
Wij moesten aan de hand van een disney film of verhaal een sprookje bedenken wat past bij ons koppel in de user persona. Wij hebben bij de tour verschillende elementen uit een aantal disney verhalen gebruikt, om zo tot een sprookje te komen. Mijn taak tijdens deze tour was het leiden van de eerste helft van de tour, tot we bij het kasteel aankwamen, waarna een groepslid het van mij overnam. Toen we de tour hadden afgerond in Disneyland realiseerden wij ons al snel dat het gebruik van meerdere elementen van verschillende disney verhalen als verwarrend kon worden ervaren door de deelnemende groep en onze user persona. Deze feedback hebben wij verwerkt en meegenomen om te gebruiken in de volgende mijlpaal van dit proces, namelijk ‘The Mad Tea Party’.
The Mad Tea Party was een mijlpaal binnen het proces waarvoor wij een toneelstuk moesten creëren die het verhaal, en de problemen van onze user persona weergaven. Ook dit stuk in het proces moest aan de hand van een Disney film of verhaal dat wij aan mochten passen zodat het bij onze doelgroep paste. Hiervoor hebben wij de film Rapunzel gekozen, wij hebben hiervoor gekozen omdat we de situatie van onze user persona goed konden verwerken in een verhaal dat ook in de situatie van Rapunzel past. Mijn taak binnen dit deel van de opdracht was het regelen van de techniek. Ik zorgde ervoor dat er achtergronden op de muren werden geprojecteerd en dat er achtergrondmuziek was op de momenten waarop dit nodig was.
Na deze mijlpaal binnen het proces kwamen de volgende onderdelen aan bod, namelijk het design rapport, het ontwerpen van onze attractie en daarna het voorbereiden op de presentatie. Al deze onderdelen speelden zich op hetzelfde moment af waardoor het een stressige periode was. Maar door de goede sfeer in de groep, en onze gestructureerde werkstijl was het mogelijk om de taken correct te verdelen, en onze tijd perfect te benutten om deze mijlpalen allemaal op tijd af te kunnen krijgen en deze opdracht met een voldoende af te ronden.
Maak jouw eigen website met JouwWeb