About Me
About me:
wie ben je?, wat houd je bezig?, wat zijn je talenten en kwaliteiten, wat wil je leren?
In jaar 1 van leisure and events management hoorde ik van de tweedejaars studenten al veel over de inhoud van het jaar waarin ik mij nu bevind. En ik merkte al snel dat ik veel interesse had in de verschillende opdrachten die aan bod kwamen binnen dit tweede jaar van de opleiding. Van een Disney field trip waarin wij een tour moesten organiseren tot het organiseren van de grand départ van de tour de france in zwolle, jaar 2 biedt het allemaal.
Deze sectie van het portfolio wil ik graag gebruiken op terug te blikken op de ‘About me’ van mijn portfolio van jaar 1, omdat ik op deze manier kan reflecteren op de dingen die ik in jaar 1 wilde leren.
In de introductie van Jaar 1 zette ik: “Er zijn genoeg dingen die ik nog wil leren voor ik deze opleiding afrondt, graag zou ik mijn communicatieve vaardigheden verder ontwikkelen. Op dit moment vind ik het presenteren van bepaalde opdrachten nog lastig, hier boek ik graag vooruitgang in in de komende jaren. Ook wil ik mijn engels nog verder ontwikkelen, mijn geschreven engels is al prima, maar aan mijn gesproken Engels valt nog wat te verbeteren om het professioneler te laten klinken, op dit moment klinkt mijn accent tijdens het spreken van Engels nog erg Nederlands, mijn doel is om een prima Engels accent te hebben aan het einde van deze opleiding.”
Sinds ik het bovenstaand stuk geschreven heb, heb ik vaker geprobeerd om te gaan presenteren, wat ook goed gelukt is. In semester 1 van leerjaar 2 heb ik een knapzak opdracht volledig uit mijn hoofd gedaan, wat best wel een prestatie is voor iemand die presenteren soms nog best lastig vindt. Ik merk dus zeker dat ik vooruitgang aan het boeken ben op dit gebied. Ook heb ik aan mijn engels gewerkt. Op het internet communiceer ik vaak in het Engels, en daarnaast spreek ik soms ook Engels tegen mijn vriendin om mijn taalvaardigheden te verbeteren. Mijn Engelse spreekvaardigheid heeft hierdoor veel vooruitgang gemaakt in de afgelopen 6 maanden (en daarvoor natuurlijk).
Het terugblikken op het eerste jaar is naar mijn mening erg belangrijk, omdat (meetbare) vooruitgang weergeven het doel is van een portfolio. Daarom zal er in dit portfolio een aantal keer teruggeblikt worden op het eerste jaar van Leisure en Eventsmanagement. Omdat op die manier duidelijk wordt of er vooruitgang is geboekt.
Mijn kwaliteiten en talenten
Wanneer ik moet vertellen over mijn persoonlijke kwaliteiten en talenten weet ik meestal niet direct wat mijn kwaliteiten of talenten zijn, maar na enige tijd nadenken kom ik eigenlijk altijd op dezelfde punten terug. De eerste kwaliteit waar ik over beschik is dat ik heel geduldig ben. Hierdoor ben ik erg goed in het luisteren naar (de wensen van) anderen. Ik houd er niet van om iemand een teleurstellend gevoel te geven, of het nou een klant, of iemand binnen een werkgroep is, teleurstelling is nooit een uitkomst waar ik naar zal streven. Ik streef er altijd naar om iedereen tevreden te houden, ook al is dat natuurlijk is het onmogelijk.
Verdere kwaliteit waar ik over beschik is dat ik altijd vriendelijk blijf. Wanneer mensen vervelend en/of opdringerig gedrag vertonen, blijf altijd rustig en vriendelijk wat er vervolgens voor zorgt dat ik minder stress ervaar. Eigenlijk is de kwaliteit: "vriendelijk blijven" een verzamelnaam voor een meerdere persoonlijke kwaliteiten. Door deze rustige en vriendelijke houding ben ik namelijk altijd goed in het maken van keuzes in situaties die andere mensen als stressvol zouden ervaren. Een ander positief effect van mijn rustige en vriendelijke houding is het feit dat mensen mij over het algemeen als erg sympathiek beschouwen. Hierdoor wordt ik sneller in vertrouwen genomen waardoor men mij sneller dingen verteld (waar ze tegenover anderen misschien niet over begonnen waren).
Kernkwadranten
Het ontdekken en vinden van de kernkwadranten die op mijn persoonlijkheid slaan als leisuremanager vind ik een van de belangrijkste onderdelen van het portfolio. Op deze manier kan men namelijk een erg goed inzicht krijgen op het gebied van hun vaardigheden, en hoe men hier aan kan werken om deze te verbeteren.
In jaar 1 heb ik in totaal 3 kernkwadranten samengesteld, deze waren ‘Betrouwbaarheid’, ‘Aanpassingsvermogen’ en ‘loyaliteit’. In het eerste semester van jaar 2 heb ik daar nog twee aan toegevoegd, namelijk: ‘Geduldig’ en ‘Bescheidenheid’. Door het uitwerken van deze kernkwadranten heb ik nog meer inzicht gekregen in mezelf als persoon, en weet ik nu hoe ik mezelf kan verbeteren op het gebied van deze twee kernkwadranten.
Kernkwadrant 4: Geduldig
Ik heb ‘geduldig’ gekozen als 4e kernkwadrant, omdat ik vind dat dit erg bij mij past. Van nature ben ik erg geduldig, dit kwam in het vorige kopje genaamd ‘Mijn kwaliteiten en talenten’ ook naar voren. Ik kan me in de uitkomsten van dit schema goed vinden, ze zijn allemaal accuraat. Mijn valkuil is ‘passief’ zijn, dit klopt ook. Vaak wanneer ik in een groep te werk ga ben ik nog een beetje afwachtend omdat ik dan kan zien hoe de groep in elkaar steekt. Maar bijvoorbeeld tijdens een brainstormsessie kan dit ten koste gaan van de creatieve uitkomsten. Daarom ben ik mezelf aan het aanleren om op dit soort momenten de balans te vinden tussen geduldig zijn en me assertief/daadkrachtig op te stellen, wat dus ook meteen mijn uitdaging is. Mijn allergie is wanneer mensen drammerig zijn. Ik kan er niet goed tegen wanneer mensen hun ideeën doordrukken binnen een groep zonder te luisteren naar anderen, hierin ben ik volledig het tegenovergestelde. Want wanneer men zich drammerig gedraagt krijgen andere mensen binnen dezelfde groep minder, of zelfs helemaal niet de kans om hun mening te geven en hun ideeën te uiten. Dit kan zorgen voor een slechte sfeer, of zelfs het uiteenvallen van een team.

Kernkwadrant 5: Bescheidenheid
‘Bescheidenheid’ is de kernkwadrant die ik als 5e heb gekozen. Net zoals dat ik van nature geduldig ben, ben ik ook redelijk bescheiden. Ik kan best trots zijn op iets wat ik bereikt heb, maar hierover zal ik nooit tegen mensen opscheppen. Mijn valkuil is hierdoor ook ‘onzichtbaarheid’, dit klopt ook omdat ik soms de neiging heb om bescheiden te blijven op momenten waar ik best even trots op mezelf mag zijn. Om hier vanaf te komen ben ik bezig met mezelf meer in de voorgrond op te stellen bij dit soort situaties. Ik ben me iets minder bescheiden gaan gedragen, en ben trotser geworden op de dingen die ik behaald heb.Hierdoor kan ik als onzichtbaar worden ervaren. Ik ben het daarom ook volledig eens met mijn uitdaging ‘profileren’. Sinds ik met de opleiding leisure and eventsmanagement begonnen ben, ben ik ook op zoek gegaan naar manieren waarop ik mezelf kan onderscheiden van de rest. Dit is al erg goed gelukt. Mijn allergie is ‘arrogant’, en ook dit klopt volledig. Als er één ding is waar ik totaal niet tegen kan is het arrogant gedrag. Arrogantie binnen een team of werkgroep zorgt voor verschillende problemen. Wanneer iemand zich verheven voelt boven de rest van de groep kan dit de andere groepsgenoten onbelangrijk laten voelen, wat extreem slecht is voor een team. Iedereen binnen een team staat op hetzelfde niveau, en iedereen kan zorgen voor een goede inbreng. En arrogantie behoort niet in een team. Het klopt daarom ook wel dat dit het negatieve tegenovergestelde van mijn kernkwadrant is.

MBTI
In jaar 1 heb ik de MBTI test gemaakt om meer inzicht te krijgen in mijn persoonlijkheid zodat het voor mij makkelijker zou worden om leerdoelen te vinden en mijn sterke punten te identificeren. Deze test is belangrijk om gemaakt te hebben binnen de groep omdat op deze manier voor iedereen duidelijk is wat zijn of haar sterke en zwakke punten zijn. Iedereen heeft dan zijn of haar persoonlijkheid duidelijk op papier staan, waardoor je aan de hand van deze persoonlijkheden taken kunt gaan uitdelen.
Het enige nadeel aan deze test is dat de website je aanbeveelt om de test als eerst te maken, en daarna de persoonlijkheidstypes door te lezen, terwijl dit naar mijn mening andersom hoort. Het is beter om je eerst te verdiepen in de verschillende soorten persoonlijkheden, waarna je jezelf bij een persoonlijkheidstype indeelt om hierna alsnog de test te maken. Op deze manier kun je meteen nakijken hoe goed je bent in het beoordelen van mensen op basis van hun persoonlijkheden.
Bijgevoegd zit een link naar de pagina waarop ik de MBTI test heb uitgewerkt.
Mijn leerdoelen
In jaar 1 heb ik een aantal leerdoelen opgesteld, ik heb er bewust voor gekozen om deze leerdoelen weer in mijn portfolio voor jaar 2 te voegen. Omdat ik dit nog steeds mijn belangrijkste leerdoelen vindt. Naar mijn mening heb ik in het afgelopen jaar veel vooruitgang geboekt, waardoor het goed is om terug te blikken op deze leerdoelen en op de manieren waarop ik mezelf heb verbeterd. Ik heb er tevens ook voor gekozen om deze leerdoelen als actieve leerdoelen te gebruiken in jaar 3 en 4, omdat ik steeds meer vooruitgang boek maar ik er nog steeds ruimte is voor verbetering. Ook heb ik feedback ontvangen van medestudenten over deze specifieke leerdoelen, hierdoor kan ik mijn voortgang bijhouden en wordt het goed meetbaar. Ik ga in dit stuk van mijn portfolio deze leerdoelen nog eens bij langs.
- In jaar 1 heb ik ‘het verbeteren van mijn communicatieve vaardigheden’ als een van mijn leerdoelen gesteld. Ik merkte dat ik, in plaats van vloeiend en moeiteloos te kunnen vertellen, ik bij bijna elke presentatie dicht klapte. Hierin heb ik in de afgelopen maanden zeker veel vooruitgang geboekt. In leerjaar 1 heb ik aan het einde van het jaar een aandeelhoudersvergadering gehouden voor ons jong ondernemen bedrijf. In vergelijking met de presentaties die ik daarvoor heb gehouden was deze vele malen beter. Dit was een van de eerste presentaties die ik op deze opleiding heb gehouden waarin ik 100% thuis was in de stof, en ik mij comfortabel voelde tijdens het presenteren. Ook in Jaar 2 heb ik vooruitgang geboekt. In de DBE sessies heb ik een knapzak presentatie gehouden waarin ik een ervaring deelde met de klas die mijn leven beïnvloedt had. Voor deze presentatie nam ik de mogelijkheid om dit volledig uit het hoofd te doen, en dit is ook gelukt. Tijdens mijn voorgaande presentaties had altijd aantekeningen met steekwoorden bij de hand, maar nu weet ik, dat ik ook prima zonder kan. Ik zie dit als een grote vooruitgang, maar het kan nog beter. Daarom heb ik dit leerdoel voor Jaar 2 behouden.
Feedback medestudent:
In nieuwe situaties gaat het presenteren vaak even iets stroever, vooral in het begin van jaar 1 en begin jaar 2. Wel is het zo dat met de tijd de presentatieskills veel vooruit zijn gegaan. Waar eerst veel haperingen waren tijdens het vertellen, gaat het vertellen nu al een stuk vloeiender, dus er is zeker vooruitgang in te zien.
Wel zijn presentaties die kort dag of met veel onbekende stof zijn nog wel een verbeterpunt. Dat terwijl Marcel het eigenlijk wel in zich heeft, dat is namelijk te zien als er presentaties zijn die persoonlijk zijn of waar hij veel vanaf weet.
Reflectie op feedback:
Ik ben het grotendeels eens met deze feedback, het vat goed samen hoe mijn situatie is als het aankomt op presentaties. Wanneer er kort dag een presentatie gepland wordt en ik geen tijd heb gehad om mij voor te bereiden gaat dit niet vaak goed. Maar wanneer het een presentatie vanuit het hart is, of wanneer ik genoeg tijd heb gehad om mij voor te bereiden gaat dit erg vloeiend. Ik ga de komende jaren mijn presentatievaardigheden nog zoveel mogelijk verbeteren zodat ik aan het eind van de opleiding in staat ben altijd een goede presentatie neer te zetten.
- Het andere leerdoel van vorig jaar was een leerdoel dat specifiek gefocust was op engels. Het door mij gekozen leerdoel was het verbeteren van mijn spraak en accent zodat mijn gesproken engels vloeiender en natuurlijker overkomt. Om deze vaardigheid te ontwikkelen heb ik in het afgelopen jaar vaker de kans om engels te spreken gepakt. Soms wanneer ik met mijn vriendin praat, schakelen we over naar het engels omdat dit makkelijker is dan het vinden van de nederlandse woorden. Mijn vriendin, vrienden, ouders en natuurlijk ikzelf merken eigenlijk allemaal dat ik goede vooruitgang in het gesproken engels heb geboekt wanneer ik het improviseer. (Dus wanneer iemand uit het niets Engels tegen mij begint te spreken, kan ik heel goed schakelen en met een vloeiend accent terugspreken.) Wanneer ik iets voorlees, of wanneer een tekst niet helemaal vanuit mezelf komt heb ik hier nog wel moeite mee. Dit gaat dan ook ten koste van mijn gesproken engels. Daarom heb ik er voor gekozen om dit leerdoel ook bij mijn 2e jaar neer te zetten, zodat ik mij hier nog verder in kan ontwikkelen.
3 SMART leerdoelen
In het vorige gedeelte van dit portfolio heb ik gereflecteerd op de voortgang die ik in het afgelopen jaar heb geboekt op het gebied van de leerdoelen van jaar 1. In dit gedeelte wordt er gekeken naar 3 nieuwe leerdoelen waar ik mij de aankomende tijd mee bezig ga houden. Deze leerdoelen heb ik opgesteld aan de hand van mijn MBTI test en feedback die ik verkregen heb tijdens schooluren. Elk van deze drie leerdoelen zijn belangrijke onderdelen om onder de knie te hebben tijdens het werken binnen een succesvol team, ik heb deze 3 SMART leerdoelen gekozen om mijn steentje bij te kunnen dragen binnen de teams waar ik de komende jaren werkzaam in zal zijn.
-
Aanwezigheid
Ik wil meer op de voorgrond aanwezig zijn bij nieuwe situaties.
De persoon die het meest hierbij betrokken is ben ik, maar groepsgenoten spelen hier ook een rol in.
Dit ga ik op school en op het werk doen, wanneer ik in een nieuwe situatie terecht kom ga ik meteen een rol aannemen in de voorgrond. Wanneer ik dit doe zal dit in de omgeving meteen worden opgemerkt omdat de meeste mensen dit niet van mij gewend zijn.
Dit gebeurd wanneer ik in een nieuwe situatie terecht kom.
Ik wil dit doel bereiken omdat ik merk dat ik soms wat op de achtergrond kan vallen bij nieuwe groepen/situaties.
Feedback medestudent over aanwezigheid:
Marcel heeft altijd erg scherpe en goede ideeën, alleen hij spreekt ze niet altijd uit. Misschien dat dit ook komt omdat hij niet altijd met de taken bezig was die hij zelf echt graag wilde doen. Ik heb er wel vertrouwen in bij het veiligheidsplan, dat hij graag wil en gaat maken, zijn ideeën uitspreekt en veel aanweziger is tijdens meetings etc.
Reflectie op feedback:
Deze feedback laat goed zien dat ik in de afgelopen tijd goede vooruitgang heb geboekt op het gebied van aanwezigheid binnen de groep/klas. Wanneer ik een idee heb of wanneer mij een opmerking te binnen schiet dan uit ik deze steeds vaker binnen het team. Vaak wanneer ik bezig ben waar ik echt interesse in heb komen deze ideeën vanzelf en dragen ze veel bij binnen het groepswerk. De volgende keer dat ik in een soortgelijke situatie kom, zal ik er voor zorgen dat ik ideeën meteen uitspraak in de groep zodat mijn bijdrage binnen de groep groter wordt.
-
Assertiviteit
Ik wil assertiever te werk gaan, alleen en bij groepswerk.
Bij dit leerdoel gaat het voornamelijk om mij, maar groepsgenoten hebben hier ook invloed op.
Ik ga dit doel verbeteren tijdens school.
Ik ga hier aan werken wanneer er een nieuwe opdracht / taak klaar staat voor onze groep. Ik zal mij meteen verdiepen in het maken van een schema/taakverdeling zodat het voor iedereen duidelijk is wat er moet gebeuren.
Ik wil dit doel bereiken omdat ik het gevoel heb dat ik teveel op de achtergrond te werk ga, en te vaak de resterende taken tot mij neem. In plaats van met taken bezig te gaan die mij leuk lijken.
Feedback medestudent over assertiviteit:
Marcel is al een stuk assertiever geworden dan begin jaar 2. Hier kreeg hij nooit echt de opdrachten die hij zelf wilde maken, dus kreeg hij wat de resterende taken die de rest niet wilde doen. Nu bij het ontwerpen van de Grand Départ heeft hij gelijk gezegd dat hij graag met het veiligheidsplan bezig wil, omdat hem dat interessant lijkt. Daarom is deze taak ook gelijk aan hem gegeven.
Reflectie op feedback:
Op het gebied van assertiviteit is er echt goede voortgang te zien ten opzichte van jaar 1 en het begin van jaar 2. Ik heb met de afgelopen 2 opdrachten duidelijk gemaakt waar mijn interesses liggen en waar ik meer van wil gaan leren. Om precies deze reden heb ik deze taken ook tot mij genomen. Want wanneer mijn interesses ergens echt bij liggen zal de kwaliteit van het eindproduct aanzienlijk hoger zijn. Wanneer ik in de toekomst weer in een vergelijkbare situatie terecht kom zal ik er nog meer voor zorgen dat ik assertiever in de groep sta, dus ik ga sneller het voortouw nemen.
-
Collegialiteit
Ik wil meer collegiaal in de groep staan.
Ook bij dit leerdoel sta ik in het middelpunt en de groep speelt hier ook een rol in.
Ik ga dit op school uitvoeren.
Dit leerdoel ga ik beoefenen wanneer ik merk dat teamgenoten hulp nodig zouden kunnen hebben met hun taken. Dus wanneer iemand bijvoorbeeld in tijdnood komt ga ik mijn hulp aanbieden.
Ik wil dit doel bereiken om zo meer samen met mijn team aan taken te werken, zodat niet iedereen bijvoorbeeld alleen maar aan zijn eigen taken werkt, maar elkaar ook helpt wanneer nodig.
Feedback medestudent over collegialiteit:
Marcel is altijd bereid om anderen te helpen met hun taken als ze om hulp vragen.
Reflectie op feedback:
Ook al is de feedback op dit leerdoel kort, toch heb ik hier veel aan. In jaar 1 en aan het begin van jaar 2 stond ik vaak iets op de achtergrond van de teams, ik hield er niet van om op de voorgrond te staan. Hier heb ik bij de afgelopen 2 opdrachten duidelijk verandering in gebracht. Ik heb aangeboden mensen te helpen met verschillende taken en opdrachten wanneer ik zelf klaar was met mijn gedeelte. Wanneer iemand hulp nodig had bij een engelse opdracht heb ik bijvoorbeeld niet alleen feedback gegeven, ook heb ik daarna geholpen met het uitleggen van deze feedback en de fouten die in de opdrachten zaten. Eigenlijk was dit een soort mini bijles waardoor mijn groepsgenoot weer verder kon met de opdracht, en ook van deze uitleg kon leren.
Maak jouw eigen website met JouwWeb